Trastorns Cardiovasculars

En la nostra societat, les malalties derivades del sistema cardiovascular ocupen un dels primers llocs en el rànquing de malalties, tant en forma de trombosis, hipertensió, arteriosclerosis, angina de pit, infart... tant en la medecina convencional com en la nostra, l’alternativa. No avisa, és un enemic silenciós que ens acompanya durant molts anys i que pot acabar amb un resultat letal, sino hi posem remei. L’inici més perillós és l'arteriosclerosi o enduriment de les arteries que podem prevenir i, en molts casos, retrocedir el quadre en gran part, encara que no el resolem del tot.
L'arteriosclerosi és un recobriment interior de les arteries, formant-se una placa que conté colesterol, greixos i substàncies tòxiques agregades. Aquesta placa limita l’espai per on circula la sang en la mateixa arteria a base d'augmentar la pressió a mida que la dificultat és més important i si no es fa res, s’anirà taponant i anirà en augment la pressió de la sang fins trobar-se amb un tap.
Un dels riscos, al marge d’originar-se un tap, és que aquesta placa es desprengui i circuli lliurement fins que vagi a parar al cervell o al cor causant el que coneixem per una embòlia.
El deteriorament, per això, ha tingut tot un procés, unes fases.
Primer, hi ha un deteriorament de l’endoteli, la capa interna de l’arteria degut per un excés d’oxidants en la sang. L’oxidació causa petites lesions (ferides) que seran cobertes per substàncies com el colesterol LDL.
Posteriorment, el sistema immunitari envia cèl·lules a la paret de l’endoteli per controlar els danys ocasionats. Aquestes cèl·lules estan formades per greix i són voluminoses, es diuen cèl·lules espuma.
El colesterol LDL junt amb les cèl·lules espuma són els encarregats de fer aquest conglomerat en l’endoteli. Malgrat el mecanisme sembli de defensa, acaba obstruint.
Finalment, va fent capes de manera que les contraccions del cor i del mateix circuit sanguini per tal que circuli el rec sanguini han de ser més importants perquè passi la sang cada cop de manera més difícil. Entra la sang i el vas sanguini té una capa tan dura que les contraccions del propi cor són quasi inútils, de manera que l’espai cada cop és més petit, entra menys sang i en la mesura que necessita més pressió per passar. D’aquí l’origen del que aparentment veiem: la hipertensió.
Aquesta hipertensió que he descrit de manera té un aliat en l’organisme per combatre-la, el Coenzim Q10 que s’encarrega de reduir-la. Actua sobre els nivells del colesterol que circula en sang amb la finalitat d’estabilitzar les membranes vasculars gràcies al que és un potent antioxidant.

El pes, alimentació i exercici.-
També és important vigilar el pes, l’excés de pes obliga el cos a fer més exercici, més esforç perquè arribi la sang.
El control del pes es pot aconseguir amb una dieta equilibrada, rica en verdures i fruites, adaptada a la nostra constitució i necessitat vital del dia a dia, és a dir, el tipus de vida que portem.
No és necessari entrar en l’àmbit vegetarià, si no es vol, encara que és bo saber que els vegetarians tenen menys tendència a la hipertensió i als problemes cardiovasculars que els consumidors de carn. Però donats que s’opti per una alimentació omnívora, el consum de la carn hauria de ser, al menys, de pocs dies a la setmana, a poder ser lliure d’antibiòtics i hormones, és a dir, ecològica.
El consum de fruits secs, oleaginosos, com les nous, els cereals... són molt interessants. Mirar d’evitar els greixos saturats i substituir-los per oli d’oliva que el podem alternar amb altres no tan corrents també vegetals com el de sèsam, lli... que donaràn nous sabors a les nostres verdures i amanides.
Una altra opció afegida per reduir triglicèrids i colesterol LDL és consumir oli de peix, omega 3. Els podem trobar en el peix blau. Les persones amb problemes cardíacs tenen nivells molt baixos d’omega 3, d’altra banda, països com el Japó, que són consumidors de sushi, no tenen problemes cardíacs.
Els Omega-3 fan disminuir els triglicèrids, el colesterol LDL i la creació de plaquetes i de retruc la pressió arterial. Consumint dos cops a la setmana podem assolir les necessitats bàsiques del nostre organisme. També es pot consumir en càpsules de preparats dietètics, hi ha de força interessants.
Amb una mica d’exercici tres cops a la setmana, amb vint minuts de caminar a pas lleugeret, serà suficient per sortir del grup de risc de malalties cardíaques.
Caminar de manera activa, sense aturar-se és més saludable que els exercicis aeròbics, encara que aquests últims ens donin la sensació de relaxament i ens tonifiquin més, l’excés d’exercici promou els radicals lliures en l’organisme.
Però mai oblidem de no fer-ho com una disciplina, ‘’perquè toca’... ja fem prou coses durant la setmana que són obligacions, per tant, aquesta activitat ha d’anar acompanyada de divertiment, de plaer, de motivació... bé sigui per la companyia, perquè és una activitat compartida en grup, perquè ho fem en la natura i la gaudim o perquè ens acompanyem de música que ens agrada... la raó ha de ser molt personal.
Als meus pacients els recomano que abans de llençar-se a córrer o, a simplement, caminar pensin com fer-ho i les raons de trobar-hi un plaer, perquè sigui una estona regalada, abans que deixar-se endur per les meves paraules que els indueix a mantenir la salut, la meva pretensió és que quan la mandra o la manca d’entusiasme davalli, tinguin una motivació personal que els farà reprendre l’hàbit.

El tabac.-

Un altre factor de risc és el tabac, el que es fuma com el que ens empassem dels altres. Els fumadors tenen el risc de patir malalties cardiovasculars cinc vegades més que una persona que no fuma. A banda, dels problemes pulmonars i d’altres òrgans que pot arribar a comportar i que és una causa directe d’oxidació de l’endoteli i fomenta el colesterol LDL que el portarà, si té un terreny predisposat, a l'arteriosclerosi.
Fumar sempre va lligat a problemes conductius, emocionals, psicològics que es miren d’analitzar. Generalment, són inseguretats que té la persona i espais que es busca mitjançant ‘’la calada’’ per trobar un punt de retrobament, per agafar empenta, per tirar endavant.
Mentre ens estudiem el terreny per poder-lo tractar a fons, a partir del primer moment, farem un tractament amb Vitamina C, alguns autors recomanen 1 gr., jo acostumo a recomanar 2 gr., donat que són organismes predisposats a malalties i molts d’ells van molt necessitats d’aquest antioxidant i els 2 grams els cobreixen millor, t’ho expliquen inclós que a nivell de vitalitat els hi va molt bé, tanmateix, 400 l.U de vitamina E que és un altre excel·lent antioxidant.
El mateix per persones rodejades de persones que fumen, encara les restriccions del tabac fan que això, a la llarga acabi sent el passat.

La sal.-
Com hem pogut veure els problemes cardiovasculars no depenen generalment d’un sol factor.
És important considerar si el consum d’aliments és manufacturat o fet a casa. Els aliments comprats ja fets, manufacturats, perquè arribin a les nostres cases amb qualitat de sabor i aparença portaran conservants, són potens radicals lliures alguns d’ells, d’altra banda, la qualitat dels nutrients estaran mancats d’antioxidants donat que ja no són frescos i el temps de cocció i de neveres és molt llarg abans no arriba a les nostres taules.
Una ingesta excessiva de sal no és saludable per ningú i menys en aquests casos, recomano, en cas de trobar-la a faltar, afegir als aliments cuinats a casa, sal amb herbes com les que hi ha en el mercat en diferents preparats que hi ha de molt interessants i en cas d’utilitzar sal sense herbes, millor si és marina pel seu contingut mineral o de l’Himàlaia pel mateix motiu.
Tanmateix, la ingesta de sal no hauria de superar mai el que hi cap en dues culleradetes de cafè. A més, millor afegir-la posteriorment al que hem cuinat que no afegir-ho en la cuina, ja que en necessitarem menys.

El caràcter o manera d’entendre la vida.-

Un altre factor de risc és la personalitat, la manera d’entendre la vida i de viure-la quan els valors sempre giren a l’entorn de les obligacions, a la feina. Són persones amb una caracterologia molt determinada. Quan se’ls intenta moure dels seus esquemes i se’ls qüestiona el valor de la feina davant altres coses de la vida, els comentaris són rebuts amb irritabilitat, còlera de manera inevitable això generarà tòxics tan potents com la mateixa contaminació.
Dormen, generalment, malament, capficats amb problemes de la feina... inclòs arriben a resoldre qüestions que tenien pendents el dia abans.
La tensió recaurà de ple en el cor i el colesterol LDL pujarà per l’estrès que comporten les situacions.
Són persones tan entregades a l’obligació que no sabran el que els hi diu el cos quan els emet missatges que la salut no rutlla del tot, no saben entendre les subtileses, les emocions, no perquè tinguin intel·ligència reduïda ni que no siguin capaços, sinó perquè tenen la seva atenció abocada al cent per cent a la seva feina i obligacions laborals i tot l'altre passa a segon terme. La seva escala de valors funciona així.
Però això no és pas irreversible encara que ho sembli. Si som així o tenim algú molt proper que ho és, tendim a pensar que serà per tota la vida. La personalitat no és l’essència de la persona, no és el seu ésser intern, és el resultat d’una sèrie de projeccions, coses enteses més bé o malament i de necessitats creades. La nostra natura és molt més profunda que tot això i molts cops, ens posa entre les cordes, per fer-se sentir i donar-nos la possibilitat de canviar els nostres valors i la manera de viure perquè el que fem no és massa saludable.
La vida no és res més que un camí d’aprenentatge per tots, sense excepció i el que anem introduint de nou, en àmbits i hàbits nous, perspectives diferents, ens pot ensenyar una manera nova de veure com és el nostre passat, de viure el nostre present i projectar-nos cap a un futur més sa.
Molts cops, aquests canvis profunds impliquen d’altres que aparentment poden semblar més secundaris, com l’alimentació, el ritme de vida, no menyspreables ja que serà la nostra medecina del dia a dia.

Les plaquetes.-
Un altre factor de risc que no es pot controlar amb l’alimentació ni l’exercici i que està relacionat amb la química de la sang, són les plaquetes. Són cèl·lules responsables de la coagulació.
Poden agrupar-se de forma desordenada i circulen així de manera que si no es dissolen, poden bloquejar els vasos sanguinis, especialment perillós en les zones del cervell. La solució que entenem com a radical és mantenir els nivells del colesterol amb consum d’Omega-3 i una bona proposta d’antioxidants que veurem més endavant.
L’all en pols és molt interessant, a banda, que si el prenem en comprimits no farem aquella olor que tots coneixem i pot ser la raó per la qual ens podem reprimir de prendre’l. Acompanyat de Vitamina B6 (piridoxina) que farà les dues comeses: evitar l’agregació de plaquetes i evitar el colesterol LDL.

Els fibrògens.-
Una altra anomalia que pot tenir la sang és la formació de fibrògens. És una proteïna implicada en la coagulació de la sang que si entra en acció quan no toca, transforma la sang en més espessa i proporciona la formació de plaquetes.
Per tant, l’exercici, l’all, l’Omega 3, Vitamina B3 (niacina) eliminaran els factors de risc que puguin comportar.

Homocisteïna.-
És un aminoàcid en fase de transició entre la metionina i la cisteïna. Generalment la cisteïna no genera cap problema i els seus nivells en la sang es mantenen constants, però si no es completa la transformació, és a dir, es queda en fase transitòria, l’homocisteïna s’acumula en la sang. Això és un problema que sorgeix d’un dèficit de Vitamina B6 (Piridoxina) i B12, ambdós necessaris per la seva conversió a cisteïna.
L’homocisteïna lesiona l’endoteli. La manera de prevenir-ho i evitar-ho és amb consum de 400 mgr. d’àcid fòlic, 100 grs. de B6 i 1.000 mgrs. de B12 cada dia.

Mètode Quinton.-
Una aportació a la teràpia de manera més o menys continuada és el Mètode Quinton basat en aigua de mar. El que acostumo a utilitzar en aquests casos és l'Isotònic, encara que per persones debilitades, grans on l’alimentació no és massa correcte, també l'hipertònic’ pot anar bé, encara que aquest segon hem d’anar una mica alerta i anar controlant la pressió, s’han donat casos que encaixaven més bé l’isotònic.
El que fa el Mètode Quinton és regular les concentracions de minerals que estan en sinergia i puguin estar en desequilibri en l’organisme, regula l'homeostasi, és prebiòtic, per tant restableix el funcionament de la cèl·lula i ajuda a les disfuncions que pugui tenir l’organisme a nivell de despolarització que poden acabar produint malaltia.
Aquesta aigua de mar no és una aigua de mar qualsevol, és recollida a 30 metres de profunditat en llocs on hi ha remolins d’aigua, anomenats Vòrtex, rics en fitoplàcton en grans concentracions, per tant, molt més rics en propietats i nets de contaminació que les aigües que coneixem.

Altres complements interessants.-

Els antioxidants són bàsics pel sistema cardiovascular, tant per prevenir com per mantenir. És important l’aportació de vitamines E, C, A, seleni, betacaroté, carotenoides i licopè.
La Vit.E és un antioxidant primordial, s’incorpora fàcilment a la molècula del colesterol LDL, que vulgarment coneixem com a dolent i el redueix, protegint les parets dels vasos sanguinis. Fa augmentar els nivells de colesterol HDL, que és el que s’encarrega de retornar els greixos al fetge, és a dir, els recicla.
Generalment, els problemes de cor venen precedits per un descens d’aquesta vitamina, per tant, la tindrem sempre en compte.
La Vitamina C és un antioxidant imprescindible per l’organisme en tots els aspectes, a banda, ajuda als enzims a fer la seva funció i complementa l’acció de la vitamina E de bloquejar els radicals lliures, l’agregació plaquetària i reduir el colesterol LDL.
Els Carotenoides, sobretot en persones fumadores.
Les proantocianidines, en extractes d'escorça de pi marítim i llavors del raïm neutralitza els radicals lliures de manera més eficaç que la pròpia vitamina E o C, protegint el revestiment dels vasos sanguinis. Les dosis haurien d’anar a l’entorn de 1.000 mgrs diaris i com a tractament de problemes cardíacs ja establerts augmentar la dosis a 300 mgrs. al dia.

Oligoelements.-
També podem introduir en algun moment de la teràpia, la utilització d’oligoelements. El Manganès i Cobalt ens cobreix la hipertensió i molta patologia cardiovascular, excepte els casos de hipotensió que no anirà a parar a cap perill a curt i llarg termini que podem ajudar la seva incomoditat amb Manganès i Cobalt o Or, Plata i Coure, segons com es presenti el quadre de fons.
També un mineral que hem de considerar és el Magnesi, millor en forma de sals i el Potassi.
Amb els minerals que hem dit regulem el sistema circulatori i el sistema nerviós que és qui el pot disparar el cardiovascular.
Acostumo acompanyar amb tandes més o menys llargues, depenent de la persona d’extracte de Gingko biloba per estimular la circulació i si hi ha indicis d'arteriosclerosis, serà un aliat per veure els resultats en forma de lucidesa en breu espai de temps, ja que treballa de manera espectacular la circulació vascular del cervell. Recomano l’extracte en comprimits.
Malgrat tot, si introduïm tots els complements que he dit i no hi ha un canvi de fons de conducta, podrem alleugerir, paliar de moment, però mai resoldre del tot... Per tant, valdrà la pena fer una bona valoració de la nostra vida i les prioritats, ajudant-nos amb l’homeopatia.
La manera de combinar tots els complements dependrà de la persona, l’edat i la cronicitat que tingui el problema.
La idea és començar amb la majoria dels complements que he anomenat, combinant segons el criteri que s’estableix en consulta, amb el diagnosi i, poc a poc, quan ja tenim la persona estable, trobar el punt, de manera que anem combinant uns i després els altres (d’altres ja no els utilizarem) en el temps, de manera que la ingesta no suposi un estrès pel pacient i el vagi mantenint en el seu estat de salut.

(Al meu germà Josep Lluís, esperant que algun dia ben a prop decideixi cuidar-se la salut. Gràcies per ser-hi sempre. T'estimo.)

No hay comentarios: